תקנה 15 בביטוח הלאומי
- עורך דין אלעד בן ישי
- 19 באפר׳ 2024
- זמן קריאה 7 דקות
עודכן: 19 באוג׳ 2024
תקנה 15 בביטוח הלאומי מתייחסת לנושא של אי כושר עבודה והיא מהווה חלק מהמסגרת המשפטית המסדירה את זכויות העובדים במקרה של פגיעה בעבודה או מחלת מקצוע. במאמר זה נסקור את תוכן התקנה, נפרט את חשיבותה ונדון בהשלכותיה על הנפגעים
תקנות הביטוח הלאומי תקנה 15 - מטרת תקנה 15 בביטוח הלאומי
המבחנים המשמשים לקביעת דרגת נכות הינם מבחנים פונקציונאליים המשקפים בדרך כלל את מצבו הרפואי של הנפגע ומתמקדים בנזק השווה לכל גוף. מבחנים אלו אינם לוקחים בחשבון את השפעת הנכות על עבודתו או משלח ידו של הנפגע ועל המשך תפקודו בעבודתו.
מטרת תקנה 15 היא להגדיל את שיעור הנכות במקרים בהם ישנה פגיעה בתפקודו של הנפגע בעבודתו לאורך זמן ולא למצבים חולפים קרי, רק במצבים של קביעת נכות צמיתה בגין הפגיעה בעבודה ולא בזמן הנכויות הזמניות שניתנו, אם ניתנו כאלו.
אי כושר עבודה תקנה 15 - הקריטריונים להפעלת תקנה 15 בביטוח הלאומי
התקנה מתייחסת למצב בו משפיעה הנכות על המשך תפקודו של הנפגע בעבודתו
ומתייחסת לשתי חלופות להגדלת הנכות הרפואית, מקצוע וגיל:
מקצוע - השפעת הפגיעה על מסוגלותו של הנפגע לעבודה, לאור ההשלכות הצפויות על יכולתו להמשיך ולתפקד בעבודה באותה רמת הכנסה.
גיל - שאלת המשך יכולתו של הנפגע לתפקד בעבודה או, למצוא עבודה חלופית, בהתחשב בגילו ובאפשרויות התעסוקה העומדות לרשותו.
תביעות תקנה 15 בגין מקצוע
על מנת להפעיל את התקנה בגין מקצוע, שני תנאים חייבים להתקיים במצטבר:
תנאי מס' 1 - הנפגע אינו מסוגל לחזור לעבודתו או לעיסוקו
ראשית בודקים את מסוגלותו של הנפגע לחזור לעבודתו.
אם נמצא כי הנפגע מסוגל לחזור לעבודתו, אין להמשיך ולבדוק ירידה בהכנסות.
אם נמצא כי אין ירידה בהכנסות, אין משמעות למסוגלות לחזור לעבודה.
תנאי מס' 2 - הנכות הביאה לירידה בהכנסות הנפגע ולא לזמן מוגבל
א. בבדיקת ההכנסות לאחר התאונה לוקחים בחשבון את ההכנסות הבאות:
הכנסה מעבודה.
הכנסה מעסק לרבות הכנסות שמניב העסק גם אם לא חזר לעבוד בעסק.
ב. הירידה בהכנסות המצדיקה הגדלת דרגת הנכות חייבת לקיים בו זמנית שלושה תנאים:
הירידה בהכנסות הנה כתוצאה מהפגיעה ולא מסיבות של קיצוצים במקום העבודה, מיתון במשק, עבודה עונתית, היעדרות מעבודה עקב מחלה שאינה קשורה לפגיעה וכדומה.
הירידה בהכנסות היא ניכרת (ירידה בהכנסות של 20% לפחות).
הירידה בהכנסות אינה לזמן מוגבל אלא קבועה.

מוזמנים לקרוא:
תביעות תקנה 15 בגין גיל
הוועדה הרפואית תבחן באיזו מידה משפיע גילו של הנפגע על האפשרות להשיג עבודה ולהסב
את מקצועו, כשלנכות הפיזיולוגית הצמיתה שנקבעה, מתווסף קריטריון הגיל עפ"י הקריטריונים הבאים:
צעיר - נכה חסר ניסיון והכשרה מקצועית שעושה את צעדיו הראשונים בשוק העבודה, ואשר הנכות פגעה בסיכויו להשתלב במגוון העיסוקים שהיו פתוחים לפניו. בשיקולים לגבי שיעור ההפעלה, תילקח בחשבון חומרת הנכות והשפעתה על המשך לימודיו, סיכויו לעבודה, סוג העבודה ורמת ההכנסה (דוגמאות: תלמידים, חיילים וסטודנטים).
גיל ביניים - נכה שגילו אינו מהווה גורם שפוגע בכושר עבודתו )גיל ניטרלי( ואינו משפיע על ההסתגלות או השגת העבודה. הנכה יכול להסב את מקצועו ולהשתלב מחדש בשוק העבודה. שיעור הפעלת התקנה יהיה בהתאם ליכולתו לחזור לעבודה ולשיעור הירידה בהכנסות. (לדוגמה: נגר בן 35 נפגע ביד ימין ואינו מסוגל לחזור לעבודתו ובשלב זה אינו עובד. השכלתו וכישוריו מאפשרים לו לבצע הסבה מקצועית ולהשתלב בעבודה אחרת. סביר להניח כי אדם בגיל זה ישתלב במעגל העבודה. לפיכך, במקרה זה, תופעל תקנה 15 בגין מקצוע בחלקה, ואין מקום להפעיל תקנה 15 בגין גיל (גיל ניטרלי).
מבוגר - נכה מעל גיל 55 שנאלץ לעזוב את עבודתו יתקשה להשתלב מחדש בשוק העבודה, או לעבור הסבה מקצועית. הנכה נמצא בגיל שעדיין אינו קרוב לפרישה, ואיבוד מקצוע בגיל זה, סביר שיותיר את הנכה ללא תעסוקה.
גיל זקנה - נכה שתוחלת שנות העבודה שלו קצרה (קרוב לגיל פרישה או אחריה), הגיל מהווה גורם מכריע בהחלטת הפרישה והשפעת הנכות אינה משמעותית. בשיקולים לעניין שיעור ההפעלה יש לקחת בחשבון נתונים כמו: האם מדובר בנכה שכיר שגיל פרישתו קבוע, או בעצמאי שסוג עבודתו מאפשר המשך עבודה גם מעבר לגיל הפרישה המקובל.
וועדת הרשות בביטוח הלאומי
וועדת הרשות מורכבת מפקיד שיקום, רופא מוסמך ועובד המוסד שנקבע לצורך כך ע"י מנהל אגף ביטוח נפגעי עבודה.
ועדת הרשות תתייחס בחוות דעתה לממצאי פקיד התביעות ולדו"ח השיקום (במידה וישנו) וכן לכל מסמך נוסף שהוגש לה, כמו מכתב פיטורין, מכתב מרופא תעסוקה וכו'.
ועדת הרשות תיתן את חוות דעתה בעניין הפעלת תקנה ,15 בהתחשב במקצועו וגילו של המבוטח.
ועדת הרשות תתייחס לדרגת הנכות הרפואית כפי שנקבעה ע"י הוועדה הרפואית, גם אם רופא המוסד, היושב ברשות, סבור שיש לערער על גובה דרגת הנכות.
הגשת תביעה תקנה 15 - איך מקבלים תקנה 15
קביעת דרגת נכות צמיתה / יציבה בוועדה הרפואית מדרג ראשון
הוועדה הרפואית חייבת לשקול בכל קביעה של דרגת נכות יציבה / צמיתה את הפעלת תקנה 15 ולנמק את החלטתה.
על הוועדה תשקול הפעלת תקנה 15 גם כאשר הפעלת התקנה לא תזכה את הנפגע בתשלום, כמו במקרה שדרגת הנכות תהיה נמוכה מ- 9% גם לאחר הפעלת התקנה במלואה. במקרים אלה רשאית הוועדה להחליט ללא התייעצות וועדת הרשות רשות או עם פקיד התביעות.
הוועדה הרפואית רשאית להגדיל דרגת נכות למעל 20% רק לאחר התייעצות עם וועדת הרשות.
הוועדה הרפואית רשאית להחליט לא להפעיל את תקנה ,15 גם מבלי להתייעץ ברשות, במקרה בו מוסר הנפגע לוועדה הרפואית כי חזר לעבודתו המלאה, או כי אין לו ירידה בהכנסות.
הוועדה הרפואית רשאית להחליט ללא התייעצות ברשות, בהגדלת דרגת נכות פחותה מ - 20%, אך באפשרותה להתייעץ עם הרשות או לבקש חומר מפקיד תביעות, בהתאם לשיקול דעתה.
נקבעה דרגת נכות יציבה בשיעור 20% ומעלה, או דרגת נכות נמוכה מ20%-
וועדה רפואית לערעורים - ערעור על תקנה 15
במקרה בו התייעצה ועדה מדרג ראשון עם ה"רשות" לעניין תקנה ,15 וועדה רפואית לערעורים שינתה את אחוזי הנכות הרפואיים, היא אינה חייבת להתייעץ ב"רשות" פעם נוספת. יחד עם זאת, רשאית להתייעץ עם ה"רשות", אם לדעתה יש מקום לשקול שנית את הפעלת התקנה בשל סיבות כגון: שינוי באחוזי הנכות, או מידע שונה שעומד בפניה (לדוגמא, חזרה לעבודה).
הוגש ערעור בנושא תקנה 15 בלבד, הוועדה אינה רשאית לדון בדרגת הנכות הרפואית, אלא רק בהפעלת תקנה.
קריטריונים לזכאות תקנה 15 - קביעת שיעור הפעלת תקנה 15 בביטוח הלאומי - פיצויים תקנה 15
הפעלת תקנה 15 בגין מקצוע:
השפעה על כושרו של הנכה לעבוד | שיעור הגדלת דרגת הנכות |
קלה | 25% |
בינונית | 33% |
ניכרת | 50% |
הפעלת תקנה 15 בגין ירידה בהכנסות:
ירידה בהכנסות | שיעור הגדלת דרגת הנכות |
ירידה בשיעור של 20% - 25% | 25% |
ירידה בשיעור של 26% - 35% | 33% |
ירידה של 36% ומעלה | 50% |
הערות: הוראות תקנה 15 חלות רק על נפגעי עבודה ומתנדבים ואינן חלות בקביעת דרגת נכות
לנפגעי פעולות איבה, נכות כללית, ילד נכה, ניידות, שירותים מיוחדים לנכים אסירי ציון ומס הכנסה.
מיצוי זכויות רפואיות עבורך

חולים עד גיל פרישה, בעלי 40% נכות רפואית (אם אחד הליקויים מזכה ב-25% נכות לפחות) או 60%, שכושר העבודה שלהם נפגע בשיעור של 50%, זכאים לקצבת נכות כללית מהביטוח הלאומי.
חשוב להתייעץ בנושא עם עורך דין נכות כללית שיידע להוביל נכונה את התיק מבחינה אסטרטגית כדי להבטיח את זכאותכם לקצבת נכות כללית.
למידע נוסף אודות קצבת נכות כללית - לחץ כאן
טפסים שימושיים - לחץ כאן

אם הפגיעה התרחשה בעקבות תאונה בזמן העבודה או בדרך ממנה או אליה אז הנפגע זכאי לדמי פגיעה וגמלת נכות מעבודה.
חשוב להתייעץ עם עורך דין תאונת עבודה בנושא כדי למקסם את גובה הפיצויים בתיק.
למידע נוסף אודות תאונת עבודה - לחץ כאן
טפסים שימושיים - לחץ כאן

אם הפגיעה התרחשה בעקבות תנאי העבודה. למשל: עבודה פיזית, עבודה המצריכה ישיבה ממושכת או כל שימוש בזמן העבודה אשר תרם תרומה משמעותית להיווצרות הפגיעה, אז הנפגע זכאי שיכירו בפגיעה כמחלת מקצוע ולקבל דמי פגיעה וגמלת נכות מעבודה.
חשוב להתייעץ בנושא עם עורך דין תאונת עבודה שהוא גם עורך דין מחלת מקצוע.
למידע נוסף אודות מחלת מקצוע - לחץ כאן
טפסים שימושיים - לחץ כאן

לקצבת שירותים מיוחדים זכאים גברים ונשים מגיל 18 עד גיל פרישה (גברים 67 ונשים 62) המבוטחים בביטוח לאומי וזקוקים לעזרה רבה של אדם אחר בפעולות היום-יום (לבישה, אכילה, רחצה, ניידות בבית והיגיינה אישית) במשק הבית או שהם זקוקים להשגחה מתמדת למניעת סכנת חיים לעצמם או לאחרים.
חשוב להתייעץ בנושא עם עורך דין שירותים מיוחדים כדי שיידע להוביל את התיק נכונה מבחינה אסטרטגית, כדי להבטיח את זכאותכם לקבלת קצבת שירותים מיוחדים.
למידע נוסף אודות קצבת שירותים מיוחדים - לחץ כאן
טפסים שימושיים - לחץ כאן
הביטוח לאומי מספק קצבת ילד נכה לילדים עם מגבלות שונות, כולל אוטיזם, פיגור שכלי, עיכוב התפתחותי, אפילפסיה, ומצבי לקות שונים כמו חירשות, עיוורון או מגבלות פיזיות ונפשיות אחרות. זכאות לגמלה נקבעת על בסיס חומרת המגבלה והשפעתה על יכולת הילד לתפקד בחיי היום יום.
למידע נוסף אודות גמלת ילד נכה - לחץ כאן
טפסים שימושיים - לחץ כאן

אנשים שנקבעה להם נכות רפואית בשיעור של לפחות 90% בביטוח הלאומי בשל כמה ליקויים או 100% עבור ליקוי אחד, עשויים להיות זכאים לפטור ממס הכנסה.
חשוב להתייעץ בנושא עם עורך דין פטור ממס הכנסה, כדי שיידע להוביל את התיק נכונה מבחינה אסטרטגית, כדי להבטיח את זכאותכם לקבלת פטור ממס הכנסה עקב נכות רפואית.
למידע נוסף אודות פטור ממס הכנסה עקב נכות רפואית - לחץ כאן
טפסים שימושיים - לחץ כאן

נפגעים שאיבדו כתוצאה מתאונה, מחלה או פגיעה אחרת לפחות 25% מכושר העבודה שלהם, עשויים להיות זכאים לקצבה גם מביטוח אובדן כושר העבודה שלהם.
חשוב להתייעץ בנושא עם עורך דין אובדן כושר עבודה כדי שיידע להוביל את התיק נכונה מבחינה אסטרטגית, כדי להבטיח את זכאותכם לקבלת גמלה בגין אובדן כושר עבודה.
למידע נוסף אודות אובדן כושר עבודה - לחץ כאן
טפסים שימושיים - לחץ כאן

גמלת ניידות מעניקה הטבות שונות לילדים ובוגרים שיש להם ליקויים ברגליים המגבילים אותם בניידות, כדי לסייע להם להשתלב בקהילה ולפתח חיים עצמאיים. לכל הטבה נקבעו תנאי זכאות ספציפיים.
חשוב להתייעץ בנושא עם עורך דין ניידות כדי שיידע להוביל את התיק נכונה מבחינה אסטרטגית, כדי להבטיח את זכאותכם לקבלת גמלת ניידות.
למידע נוסף אודות גמלת ניידות - לחץ כאן
טפסים שימושיים - לחץ כאן

משרד התחבורה מנפיק תגי חניה למי שזקוקים לרכב כאמצעי תנועה בגלל מגבלה רפואית או מוגבלות בניידות.
חשוב להתייעץ בנושא עם עורך דין תו חנייה לנכה כדי שיידע להוביל את התיק נכונה מבחינה אסטרטגית, כדי להבטיח את זכאותכם לקבלת תו חנייה לנכה ממשרד התחבורה.
למידע נוסף אודות תו חנייה לנכה - לחץ כאן
טפסים שימושיים - לחץ כאן

קצבת הבטחת הכנסה היא קצבה המשולמת למי שהכנסתו איננה מאפשרת לו לקיים את צרכיו הבסיסיים לקיום לו ולמשפחתו. כאשר אין בקביעות או באופן זמני הכנסות, משלמת המדינה קצבת הבטחת הכנסה .
חשוב להתייעץ בנושא עם עורך דין קצבת הבטחת הכנסה כדי שיידע להוביל את התיק נכונה מבחינה אסטרטגית, כדי להבטיח את זכאותכם לקבלת תו חנייה לנכה ממשרד התחבורה.
למידע נוסף אודות קצבת הבטחת הכנסה - לחץ כאן
טפסים שימושיים - לחץ כאן
כל האמור במסגרת האתר ו/או המאמרים אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים כאלה או אחרים או להימנע מהם. על הקורא לפנות ולהתייעץ עם עו"ד אשר עוסק בתחום הספציפי בטרם נקיטת כל פעולה משפטית כזו או אחרת. כל המסתמך על האמור בכל דרך שהיא, עושה זאת על אחריותו האישית בלבד, והאחריות לכל תוצאה ישירה או עקיפה תחול על המשתמש בלבד.
❤️❤️❤️
תודה על המידע