top of page

תביעה לצירוף נכויות לנפגעי עבודה: מדריך מקיף

  • תמונת הסופר/ת: עורך דין אלעד בן ישי
    עורך דין אלעד בן ישי
  • 13 בספט׳ 2024
  • זמן קריאה 7 דקות

תביעה לצירוף נכויות לנפגעי עבודה הוא הליך שחשוב להכיר במסגרת חוק הביטוח הלאומי, שנועד לסייע לנפגעי עבודה אשר סובלים ממספר פגיעות, להגדיל את דרגת הנכות הכוללת שלהם ולהבטיח זכויות כלכליות מוגדלות כגון קצבה במקום מענק חד פעמי. תקנה 12 ביטוח לאומי מהווה את הבסיס הנורמטיבי להליך זה ומגדירה את התנאים והקריטריונים לצירוף הנכויות. המאמר הנוכחי נועד להציג סקירה מקיפה של התנאים לצירוף נכויות, תפקידם של פקיד התביעות והוועדה הרפואית, חשיבות בסיס השכר, וכן ניתוח פסק הדין המרכזי בעניין יוסף טננבאום, אשר עיצב את גבולות הסמכויות בתהליך זה.



תביעה לצירוף נכויות לנפגעי עבודה: מהי תקנה 12 ביטוח לאומי?

  • תביעה לצירוף נכויות לנפגעי עבודה קרי, תקנה 12 בתקנות הביטוח לאומי מאפשרת לנפגעי עבודה לצרף נכויות שנגרמו ממספר תאונות עבודה במטרה להגדיל את דרגת הנכות המשוקללת שלהם. התקנה מבוססת על סעיף 121 לחוק הביטוח הלאומי, אשר מסמיך את השר לקבוע תנאים להגדלת דרגת הנכות גם במקרה של נכויות קודמות שנגרמו כתוצאה מעבודות שונות.


  • התכלית המרכזית של התקנה היא להגדיל את דרגת הנכות המצטברת של הנפגע, ובכך לאפשר לו לקבל קצבה חודשית במקום מענק חד פעמי, במידה ודרגת הנכות שלו כתוצאה מצירוף הנכויות תעלה 20%. בנוסף, במקרים בהם הנכות המצטברת גורמת לפגיעה משמעותית בכושר ההשתכרות של הנפגע, דרגת הנכות עשויה לעלות ל-100% בהתאם להוראות תקנה 16.


התנאים לתביעה לצירוף נכויות

כדי להיות זכאי להגיש תביעה לצירוף נכויות במסגרת תקנה 12, על הנפגע לעמוד במספר קריטריונים מרכזיים:


תנאי 1: צמצום הכנסות קבוע

  • הנפגע חייב להוכיח כי בעקבות הנכויות המצטברות, חלה ירידה של לפחות 50% בהכנסתו מעבודה או ממשלח יד. ירידה זו צריכה להיות קבועה ולא זמנית או ארעית. הבדיקה נערכת לאורך 12 החודשים שקדמו להגשת התביעה לצירוף נכויות.


  • ההשוואה נעשית בין ההכנסה הממוצעת של הנפגע ברבעון שקדם לפגיעה האחרונה או להחמרה במצבו, לבין הכנסותיו לאחר מכן.


תנאי 2: אופי מצטבר של הנכויות

  • על הנפגע להוכיח כי הירידה בהכנסות נובעת כתוצאה מהשפעת הנכויות המצטברות שנגרמו לו ממספר תאונות עבודה. הנכויות צריכות להיות קשורות אחת לשנייה באופן כזה שהן פוגעות יחד בכושר העבודה של הנפגע. קביעה זו מתבצעת ע"י הוועדה הרפואית בלבד ובהתאם להלכה שנקבעה בפסק דין יוסף טננבאום נגד המוסד (עבל 1288/04).


תנאי 3: צירוף הנכויות עשוי להוביל לזכאות לקצבה במקום מענק חד פעמי

  • אחד התנאים המרכזיים להגשת תביעה לצירוף נכויות הוא כי צירוף הנכויות עשוי להוביל לדרגת נכות מצטברת של 20% ומעלה, המאפשרת לנפגע לקבל קצבה חודשית.


לדוגמה:

בתאונה א': נקבעה לפלוני דרגת נכות צמיתה בגובה 15% ( 10% נכות צמיתה + 5% תוספת תקנה 15).

בתאונה ב': נקבעה לפלוני דרגת נכות צמיתה בגובה 10% (10% נכות צמיתה ללא הפעלת תקנה 15).


צירוף של שתי דרגות הנכות הנ"ל, ע"פ נוסחת הנכות המשוקללת ייתן תוצאה של 23.5%. כך שצירוף הנכויות עשוי להוביל לדרגת נכות מצטברת של 20% ומעלה, המאפשרת לנפגע לקבל קצבה חודשית ועל כן, פלוני זכאי להגיש תביעה לצירוף נכויות.


דוגמה נוספת:

בתאונה א': נקבעה לאלמוני דרגת נכות צמיתה בגובה 10%.

בתאונה ב': נקבעה לאלמוני דרגת נכות צמיתה בגובה 10%.


צירוף של שתי דרגות הנכות הנ"ל, ע"פ נוסחת הנכות המשוקללת ייתן תוצאה של 19% שאינה מזכה בקצבה במקום מענק. ועל כן, אלמוני אינו זכאי להגיש תביעה לצירוף נכויות.



תנאי 4: צירוף נכויות למי שכבר מקבל קצבה חודשית

כאשר נפגע כבר מקבל קצבה חודשית בעקבות תאונת עבודה שבה נקבעה לו נכות צמיתה של 20% ומעלה, הוא עשוי להיות זכאי להגיש תביעה לצירוף נכויות רק אם צירוף הנכויות עשוי להוביל לדרגת נכות של 65% ומעלה. להלן שתי דוגמאות המתארות מצבים בהם צירוף נכויות יכול להוביל לזכאות להגדלת דרגת הנכות ל-65% ומעלה.


לדוגמה:

תאונה א': נקבעה לפלוני דרגת נכות צמיתה בגובה 50%.

תאונה ב': נקבעה לפלוני דרגת נכות צמיתה בגובה 20%.


צירוף של שתי דרגות הנכות הנ"ל, ע"פ נוסחת הנכות המשוקללת ייתן תוצאה של 60%. ועל כן, פלוני לא יהיה זכאי להגיש תביעה לצירוף נכויות.


דוגמה נוספת:

תאונה א': נקבעה לאלמוני דרגת נכות צמיתה בגובה 50%.

תאונה ב': נקבעה לאלמוני דרגת נכות צמיתה בגובה 30%.


צירוף של שתי דרגות הנכות הנ"ל, ע"פ נוסחת הנכות המשוקללת ייתן תוצאה של 65%. ועל כן, אלמוני יהיה זכאי להגיש תביעה לצירוף נכויות.


 
תביעה לצירוף נכויות לנפגעי עבודה

מוזמנים לקרוא:

 

פסק הדין יוסף טננבאום נגד המוסד לביטוח הלאומי

  • בפסק הדין יוסף טננבאום נגד המוסד לביטוח הלאומי (עבל 1288/04), בית הדין הארצי לעבודה דן בסוגיית סמכויות פקיד התביעות והוועדה הרפואית בקביעת צירוף נכויות לנפגעי עבודה, כפי שנקבע בתקנה 12.


  • הסוגייה המרכזית שנבחנה בפסק הדין היא: מי מוסמך לקבוע אם צמצום ההכנסות של הנכה הוא תוצאה של האופי המצטבר של הנכויות – פקיד התביעות או הוועדה הרפואית?


  • בית הדין הארצי לעבודה קבע כי השאלה אם צמצום ההכנסות נובע מהאופי המצטבר של הנכויות היא בסמכות הוועדה הרפואית ולא פקיד התביעות.


  • עד לפסק דין זה, הייתה נהוגה פרשנות לפיה פקיד התביעות, בהתייעצות עם רופא, היה מוסמך להכריע בשאלה זו. אולם, בית הדין הארצי הבהיר שהשאלה האם הנכות המצטברת פוגעת בכושר העבודה של הנכה היא שאלה רפואית, ולכן סמכות הדיון בה שייכת לוועדה הרפואית.


בהתאם להלכה שנקבעה בעקבות פסק הדין, חלוקה ברורה הוצבה בין סמכויות פקיד התביעות לסמכויות הוועדה הרפואית:


פקיד התביעות:

  • בוחן את הנתונים הכלכליים והאם צמצום ההכנסות עונה על הדרישות בתקנה 12.

  • אינו נדרש להכריע אם צמצום ההכנסות נובע מהאופי המצטבר של הנכויות.

  • מקבל החלטה אם הנכה עונה על הקריטריונים לצירוף נכויות מבחינה כלכלית, אך את השאלה הרפואית יש להעביר לוועדה הרפואית.


הוועדה הרפואית:

  • הוועדה קובעת אם צמצום ההכנסות הוא כתוצאה מהאופי המצטבר של הנכויות.

  • הוועדה גם קובעת את דרגת הנכות המשוקללת בהתאם לנכויות שנקבעו לנפגע בעבודות השונות, כולל הפגיעה האחרונה, לפי הכללים שנקבעו בתקנה 11 לתקנות בדבר קביעת דרגת נכות.



פסק הדין טננבאום יוצר הבחנה ברורה בין סמכויות פקיד התביעות לוועדה הרפואית בכל הנוגע לצירוף נכויות. בעוד פקיד התביעות מוסמך לבדוק את ההיבטים הכלכליים של התביעה, כמו בדיקת הכנסות וצמצום קבוע, הוועדה הרפואית היא שמכריעה בשאלות הרפואיות.


ההלכה שנקבעה בפסק דין זה מבטיחה שנפגעי עבודה יקבלו החלטות המבוססות על הערכה רפואית מקצועית ומדויקת, ובכך נמנעים עיוותי דין או קביעות בלתי הולמות שנובעות מהתמקדות יתרה בנתונים כלכליים.


 

מיצוי זכויות רפואיות עבורך



עורך דין נכות כללית

​חולים עד גיל פרישה, בעלי 40% נכות רפואית (אם אחד הליקויים מזכה ב-25% נכות לפחות) או 60%, שכושר העבודה שלהם נפגע בשיעור של 50%, זכאים לקצבת נכות כללית מהביטוח הלאומי.


חשוב להתייעץ בנושא עם עורך דין נכות כללית שיידע להוביל נכונה את התיק מבחינה אסטרטגית כדי להבטיח את זכאותכם לקצבת נכות כללית.


למידע נוסף אודות קצבת נכות כללית - לחץ כאן

טפסים שימושיים - לחץ כאן

 
עורך דין תאונת עבודה

אם הפגיעה התרחשה בעקבות תאונה בזמן העבודה או בדרך ממנה או אליה אז הנפגע זכאי לדמי פגיעה וגמלת נכות מעבודה.


חשוב להתייעץ עם עורך דין תאונת עבודה בנושא כדי למקסם את גובה הפיצויים בתיק.


למידע נוסף אודות תאונת עבודה - לחץ כאן

טפסים שימושיים - לחץ כאן

 
עורך דין מחלת מקצוע

אם הפגיעה התרחשה בעקבות תנאי העבודה. למשל: עבודה פיזית, עבודה המצריכה ישיבה ממושכת או כל שימוש בזמן העבודה אשר תרם תרומה משמעותית להיווצרות הפגיעה, אז הנפגע זכאי שיכירו בפגיעה כמחלת מקצוע ולקבל דמי פגיעה וגמלת נכות מעבודה.


חשוב להתייעץ בנושא עם עורך דין תאונת עבודה שהוא גם עורך דין מחלת מקצוע.


למידע נוסף אודות מחלת מקצוע - לחץ כאן

טפסים שימושיים - לחץ כאן

 
עורך דין שירותים מיוחדים

לקצבת שירותים מיוחדים זכאים גברים ונשים מגיל 18 עד גיל פרישה (גברים 67 ונשים 62) המבוטחים בביטוח לאומי וזקוקים לעזרה רבה של אדם אחר בפעולות היום-יום (לבישה, אכילה, רחצה, ניידות בבית והיגיינה אישית) במשק הבית או שהם זקוקים להשגחה מתמדת למניעת סכנת חיים לעצמם או לאחרים. 


חשוב להתייעץ בנושא עם עורך דין שירותים מיוחדים כדי שיידע להוביל את התיק נכונה מבחינה אסטרטגית, כדי להבטיח את זכאותכם לקבלת קצבת שירותים מיוחדים.


למידע נוסף אודות קצבת שירותים מיוחדים - לחץ כאן

טפסים שימושיים - לחץ כאן


 
גמלת ילד נכה

הביטוח לאומי מספק קצבת ילד נכה לילדים עם מגבלות שונות, כולל אוטיזם, פיגור שכלי, עיכוב התפתחותי, אפילפסיה, ומצבי לקות שונים כמו חירשות, עיוורון או מגבלות פיזיות ונפשיות אחרות. זכאות לגמלה נקבעת על בסיס חומרת המגבלה והשפעתה על יכולת הילד לתפקד בחיי היום יום.



למידע נוסף אודות גמלת ילד נכה - לחץ כאן

טפסים שימושיים - לחץ כאן


 
פטור ממס הכנסה

אנשים שנקבעה להם נכות רפואית בשיעור של לפחות 90% בביטוח הלאומי בשל כמה ליקויים או 100% עבור ליקוי אחד, עשויים להיות זכאים לפטור ממס הכנסה.


חשוב להתייעץ בנושא עם עורך דין פטור ממס הכנסה, כדי שיידע להוביל את התיק נכונה מבחינה אסטרטגית, כדי להבטיח את זכאותכם לקבלת פטור ממס הכנסה עקב נכות רפואית.


למידע נוסף אודות פטור ממס הכנסה עקב נכות רפואית - לחץ כאן

טפסים שימושיים - לחץ כאן

 
אובדן כושר עבודה ופנסיית נכות

נפגעים שאיבדו כתוצאה מתאונה, מחלה או פגיעה אחרת לפחות 25% מכושר העבודה שלהם, עשויים להיות זכאים לקצבה גם מביטוח אובדן כושר העבודה שלהם.


חשוב להתייעץ בנושא עם עורך דין אובדן כושר עבודה כדי שיידע להוביל את התיק נכונה מבחינה אסטרטגית, כדי להבטיח את זכאותכם לקבלת גמלה בגין אובדן כושר עבודה.


למידע נוסף אודות אובדן כושר עבודה  - לחץ כאן

טפסים שימושיים - לחץ כאן

 

עורך דין ניידות

גמלת ניידות מעניקה הטבות שונות לילדים ובוגרים שיש להם ליקויים ברגליים המגבילים אותם בניידות, כדי לסייע להם להשתלב בקהילה ולפתח חיים עצמאיים. לכל הטבה נקבעו תנאי זכאות ספציפיים.


חשוב להתייעץ בנושא עם עורך דין ניידות כדי שיידע להוביל את התיק נכונה מבחינה אסטרטגית, כדי להבטיח את זכאותכם לקבלת גמלת ניידות.


למידע נוסף אודות גמלת ניידות  - לחץ כאן

טפסים שימושיים - לחץ כאן

 
תו חנייה לנכה

משרד התחבורה מנפיק תגי חניה למי שזקוקים לרכב כאמצעי תנועה בגלל מגבלה רפואית או מוגבלות בניידות.


חשוב להתייעץ בנושא עם עורך דין תו חנייה לנכה כדי שיידע להוביל את התיק נכונה מבחינה אסטרטגית, כדי להבטיח את זכאותכם לקבלת תו חנייה לנכה ממשרד התחבורה.


למידע נוסף אודות תו חנייה לנכה  - לחץ כאן

טפסים שימושיים - לחץ כאן

 
הבטחת הכנסה

קצבת הבטחת הכנסה היא קצבה המשולמת למי שהכנסתו איננה מאפשרת לו לקיים את צרכיו הבסיסיים לקיום לו ולמשפחתו. כאשר אין בקביעות או באופן זמני הכנסות, משלמת המדינה קצבת הבטחת הכנסה .


חשוב להתייעץ בנושא עם עורך דין קצבת הבטחת הכנסה כדי שיידע להוביל את התיק נכונה מבחינה אסטרטגית, כדי להבטיח את זכאותכם לקבלת תו חנייה לנכה ממשרד התחבורה.


למידע נוסף אודות קצבת הבטחת הכנסה  - לחץ כאן

טפסים שימושיים - לחץ כאן


 

כל האמור במסגרת האתר ו/או המאמרים אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים כאלה או אחרים או להימנע מהם. על הקורא לפנות ולהתייעץ עם עו"ד אשר עוסק בתחום הספציפי בטרם נקיטת כל פעולה משפטית כזו או אחרת. כל המסתמך על האמור בכל דרך שהיא, עושה זאת על אחריותו האישית בלבד, והאחריות לכל תוצאה ישירה או עקיפה תחול על המשתמש בלבד.

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page
WhatsApp Button לקבלת ייעוץ אישי - לחצו כאן WhatsApp